دلایل جویدن ناخن در بچه ها و بزرگسالان
به گزارش وبلاگ آپلود، جویدن ناخن عوارض جسمی و عاطفی زیادی را به همراه دارد. قرمزی و زخم شدن اطراف پوست ناخن ها می تواند باعث خونریزی و عفونت شود و جدا از خود ناخن، به دندان ها و حتی لثه ها هم آسیب می رساند. گاهی باکتری ها و ویروس ها از انگشتان دست به صورت و دهان منتقل می شود و افراد را در معرض ابتلا به عفونت های مختلف قرار می دهد. جویدن ناخن علاوه بر این که به دندان ها آسیب می رساند، باعث کج شدن و از ردیف خارج شدن آنها هم می شود.
همه چیز درباره عادتی به نام ناخن جویدن!
شما هم حتما بچه ها یا حتی بزرگسالانی را دیده اید که ناخن های خود را می خورند و شاید این کار را بهتر از هر کار دیگری انجام بدهند. یک لحظه از خوردن ناخن های خود دست برنمی دارند، چه در یک همایش علمی نشسته باشند و چه در مصاحبه شغلی حضور داشته باشند.جویدن ناخن ها نوعی رفتار وسواسی است که خیلی ها ناخواسته و بدون اطلاع انجامش می دهند و گاهی همین رفتار به ظاهر ساده، به مسئله ای جدی تبدیل می گردد. این رفتار وسواسی بیشتر به دلایل مختلفی بروز می کند؛ به عنوان مثال، استرس، خستگی، احساس ناکامی، اضطراب و تنهایی ازجمله معمول ترین دلایلی هستند که باعث ناخن جویدن می شوند. از نظر روان شناختی هم ابتلا به برخی مسائل مثل اختلال وسواس فکری ـ عملی، اختلال تمرکزی بیش فعالی، اختلالات اضطرابی یا شب ادراری می تواند زمینه جویدن ناخن را فراهم کند.
پیامدهای ناخن جویدن
جویدن ناخن عوارض جسمی و عاطفی زیادی را به همراه دارد. قرمزی و زخم شدن اطراف پوست ناخن ها می تواند باعث خونریزی و عفونت گردد و جدا از خود ناخن، به دندان ها و حتی لثه ها هم آسیب می رساند. ظاهر ناخن جویدن هم خوشایند نیست و می تواند اضطراب درونی فرد را در دید عموم قرار دهد بنابراین، از نظر اجتماعی قابل قبول نیست و روی اطرافیان تاثیر منفی می گذارد. گاهی باکتری ها و ویروس ها از انگشتان دست به صورت و دهان منتقل می گردد و افراد را در معرض ابتلا به عفونت های مختلف قرار می دهد. جویدن ناخن علاوه بر این که به دندان ها آسیب می رساند، باعث کج شدن و از ردیف خارج شدن آنها هم می گردد.زمینه های مستعد کننده
بررسی های گسترده نشان می دهد برخی زمینه ها و عوامل، شرایط را برای بروز رفتارهایی از قبیل جویدن ناخن فراهم می کند و باعث می گردد برخی ها بیشتر به سمت آن گرایش پیدا کنند. حالات روحی خاص از قبیل احساس خستگی، عصبانیت، احساس گناه، کج خلقی و اضطراب از این موارد هستند. قرار گرفتن در معرض این احساسات می تواند زمینه را برای جویدن ناخن فراهم کند، ولی معمولا افراد در شرایط آرام روحی سراغ جویدن ناخن نمی فرایند. محققان بر این باورند که ناخن جویدن به خودی خود عمل مضری نیست، ولی چنانچه در فعالیت های روزمره تداخل ایجاد کند، می تواند به عنوان یک اختلال رفتاری و عادتی شناخته گردد. در این میان، بسکمک از افراد به علت استرس و خستگی مفرط دست به این کار می زنند و معتقدند این کار استرس و اضطراب آنها را کاهش می دهد. پزشکان معتقدند، جویدن ناخن در چنین شرایطی باعث مشغول شدن بخشی از بدن می گردد و در نتیجه تمرکز ذهنی تا حدی از موضوع استرس آور برداشته می گردد. هرچند خستگی و احساس تنهایی از دیگر محرک ها برای شروع این عادت است، ولی محققان بر این باورند که بخشی از این عادت به ژنتیک افراد بازمی گردد. مطالعات حاکی از آن است که گاهی جویدن ناخن ممکن است علامت نوعی بیماری روانی مثل اختلال وسواس فکری ـ عملی باشد. افرادی که به طور مرتب و وسواس گونه دست های خود را در طول روز می شویند یا مدام نگران قفل نبودن در منزل یا رفتارهایی از این نوع هستند، بیش از بقیه به ناخن جویدن رو می آورند. علاوه بر این بچه های که از اختلال بیش فعالی و عدم تمرکز، اختلال اضطراب جدایی یا شب بیداری رنج می برند، بیشتر به ناخن جویدن تمایل دارند.ترک عادت موجب مرض نیستترک عادت ناخن جویدن کمی سخت است و معمولا درمان های مختلفی برای این مشکل وجود دارد. یکی از این درمان ها، درمان های رفتاری است که طی آن، یک رفتار خاص جایگزین این عادت می گردد. در روش دیگر، پزشک با تمرکز روی عواملی که باعث بروز این رفتار نادرست شده، سعی در درمان آن دارد. بسکمک از درمان های رفتاری بر پایه درمان های شناختی صورت می گیرد و افکار و رفتارهای فردی برای تغییر رفتارهای درست قرار می گیرند. یکی از نگرانی های والدین در مورد بچه های است که عادت به جویدن ناخن هایشان دارند. به طور معمول، بچه ها بعد از چند سال این عادت را ترک می کنند و مسئله ای برای آنها به وجود نمی آید مگر در موارد کمی که باید با مراجعه به پزشک و انجام راه چارههای مختلف مانع از ادامه آن شد. مشکل اصلی، نوجوانان و افراد بالغی هستند که ناخن هایشان را می جوند. یکی از راه های مقابله با ناخن جویدن استفاده از بانداژهای چسبی روی انگشت هاست. افراد می توانند باندها را هر روز عوض کنند و آن را به مرور برای هر کدام از انگشت ها انجام دهند.
آغشته کردن سر انگشتان با ماده ای بدمزه و ترجیحا تلخ هم موثر است. هر بار که فرد انگشتش را به سمت دهان ببرد، وقتی با تلخی آن روبرو می گردد، از این کار صرف نظر می کند و به مرور همین رفتار می تواند تمایل او را به ناخن جویدن کمتر کند. در این میان، استفاده از لاک ناخن هم می تواند تا حد زیادی موثر باشد. کوتاه نگه داشتن ناخن ها هم به این مساله کمک می کند و باعث می گردد فرد کمتر این عادت را تکرار کند. ورزش و فعالیت بدنی و حضور در کلاس های ورزشی، یوگا، مدیتیشن و تنفس عمیق که استرس را کاهش می دهند هم به جلوگیری از جویدن ناخن ها کمک می کند.
نواری را دور مچ دستتان ببندید تا هر وقت تصمیم گرفتید ناخن بجوید، با دیدن آن هوشیار شوید. در نهایت، اگر هیچ کدام از این راه ها موثر واقع نشدند، حتما به پزشک مراجعه کنید چراکه ممکن است نوعی بیماری روانی زمینه ای، علت بروز تمام این حالات باشد و نیاز به درمان های روان شناختی و مصرف دارو داشته باشد.
دارودرمانی در درمان جویدن ناخن تنها راه چاره ممکن نیست. داروهایی که برای بهبود این حالت مورد استفاده قرار می گیرند، بلافاصله تاثیر نمی گذارند بلکه تا زمان اثربخشی تقریبا چند هفته زمان نیاز است. همچنین، داروهای تجویزی به طور کامل مشکل را برطرف نمی کنند و تنها بین 60 تا 70 درصد اختلال را حل می کنند. بیشتر داروهایی که پزشکان برای بهبود جویدن ناخن به بیماران تجویز می کنند، مشابه داروهایی است که در برخی بیماری های روانی مورد استفاده قرار می گیرد و گاهی این موضوع باعث می گردد افراد از مصرف داروها امتناع کنند.
ولی به این نکته توجه کنید که پزشک طبق شرایط بیمار، برایش دارو تجویز می کند و اطمینان به روش درمانی پزشک یکی از رموز تأثیرگذاری داروهاست.
راه کارهای عملی برای درمان
** برای کمک به این بچه ها می توان از ناخن آسیب دیده تصویری تهیه کرد و شرایط آن را با ناخن سالم مقایسه کرد. همچنین هنگامی که کودک مشغول جویدن ناخن است بدون این که متوجه گردد، از او فیلم تهیه کنید و سپس برای او به نمایش بگذارید. احتمال دارد با مشاهده فیلم به خود بیاید و این عادت را کنار بگذارد.** قرار دادن آیینه جلوی کودک او را متوجه این عادت ناپسند می کند. کودک را تشویق کنید در مجلات، تصویر دست های زیبا را جست وجو کند یا روی کتاب یا آینه بچسباند تا مرتب تصویر این دست ها را با دست های خود مقایسه کند.
** اقدام دیگری که در این زمینه مفید است، شناسایی مکان و زمانی است که این رفتارها در او بیشتر می گردد.
به عنوان مثال، شاید کودک با ایجاد موقعیت های خاص به ناخن جویدن می پردازد. این حالت را که در او استرس ایجاد می کند شناسایی و کاری کنید که در موقعیت های استرس زا قرار نگیرد. اگر کودک هنگام دیدنی برنامه تلویزیونی ناخن می جود، شیئی به دست او بدهید تا سرش گرم گردد. به مکان هایی که این عادت کودک زیاد می گردد نیز دقت کنید تا علت این اختلال را بفهمید. هنگامی که این عادت کم شد، با تعیین پاداش، این رفتار خوب او را تقویت کنید.
به عنوان مثال، برای تشویق هر بار ناخن نجویدن ستاره ای به جدول برنامه های روزانه او اضافه کنید و به ازای هر 10 ستاره به او هدیه دهید. اگر فرزند شما دختر است به او لاک یا دستکش هدیه کنید تا با استفاده از آن جویدن ناخن را فراموش کند. اگر پسر است به او ناخن گیر یا ذره بین بدهید تا با استفاده از آن به آسیبی که به ناخن و اطراف آن رسانده است، توجه کند و ناخن های خود را کوتاه کند. در صورت آسیب رسیدن به دندان های کودک به دندان پزشک مراجعه کنید. اگر این عادت با اضطراب شدید همراه باشد، حتما از متخصصان بهداشت روان کمک بگیرید. گاهی رفتار والدین یا اطرافیان، زمینه اضطراب کودک را زیاد می کند.
تأثیر رفتار والدین
بد نیست بدانید احتمال اینکه بروز این عادت ها به رفتار خود شما وابسته باشد خیلی زیاد است. متخصصان علاوه بر بررسی رفتار کودک، رفتار والدین را نیز بررسی می کنند. گاهی وقت ها عامل اصلی این رفتار، ممکن است عملکرد والدین و اطرافیان باشد. متخصصان در این شرایط باید به والدین کمک کنند تا رفتار و واکنش خود را نسبت به کودک سنجیده تر کرده و باعث بروز اضطراب در کودک نشوند. کودک با ناخن جویدن به نحوه رفتار والدین یا اطرافیان با او واکنش نشان می دهد؛ در این زمینه والدین باید سعی کنند ناراحتی و مسائل ناشی از مشغله های کاری خود را به منزل منتقل نکنند.اگر میزان استرس کودک در حد نرمال باشد و خیلی مشکل نداشته باشد یکی از روش های ترک عادت بد روش ها خاص ریلکسی شن است. اما اگر به علت بالا بودن استرس کودک، این روش درمانی نیز جواب ندهد، پزشک دارو هایی را تجویز می کند تا اضطراب کودک کمتر گردد.در نظر بگیرید والدین نباید به ناخن خوردن بچه ها واکنش نشان دهند چرا که در برخی موارد بچه ها این کار را برای جلب توجه دیگران انجام می دهند و با واکنش های شما بیشتر به این کار راغب می شوند.
منبع: سایت سیمرغ
سایت میزان
سایت فرادید
منبع: راسخون