برج مراقبت پرواز ، راهنمایی پرندگان آهنی آسمان، از زمین

به گزارش وبلاگ آپلود، برج مراقبت پرواز

برج مراقبت پرواز؛ احتمالا یکی از حساس ترین و دقیق ترین مکان هایی است که می توانید نام ببرید. چراکه در چنین مکان هایی که با جان صدها مسافر در ارتباط است؛ اولین اشتباه کارکنانش، آخرین اشتباه آن ها خواهد بود. برج مراقبت پرواز، وظیفه راهنمایی و کنترل هواپیماها را از لحظه اول و قبل از حرکت، برعهده می گیرد، تا زمانی که موتور هواپیما خاموش گردد. پس می توانیم بگوییم یکی از بخش های اصلی امنیت هرپرواز، برج مراقبت فرودگاه است.

برج مراقبت پرواز ، راهنمایی پرندگان آهنی آسمان، از زمین

اگر از آن دسته افرادی هستید که در طول سال، سفرهای هوایی زیادی را تجربه می کنید، احتمالا تا امروز توجهتان به یک برج بلند شیشه ای در فرودگاه جلب شده است. این ساختمان مرتفع که یک تاج هشت ضلعی از جنس شیشه را بر سر گذاشته است، همان برج مراقبت پرواز (Air Traffic Control Tower) است.

در این مقاله، قصد داریم با یاری مجله گردشگری یوتراوز، به اهمیت و نقش برج مراقبت، در امنیت و سلامت هرپرواز بپردازیم. برای این کار، ابتدا یکی از پرترددترین جهتهای پروازی کشورمان را انتخاب نموده ایم و براساس آن، نقش و جایگاه برج مراقبت پرواز را معرفی می کنیم.

فرض کنید که پس از پشت سرگذاشتن یک تجربه خوب از خرید بلیط هواپیما به صورت آنلاین، حالا وارد فرودگاه شده اید و منتظرید که بلندگوی فرودگاه، اطلاعات مربوط به پرواز شما را اعلام کند. حالا پس از چند دقیقه، داخل هواپیما نشسته اید و منتظرید تا برج مراقبت پرواز، اجازه حرکت را برای هواپیمای شما صادر کند. این جا دقیقا نقطه آغاز کار برج مراقبت هر فرودگاه، در قبال هواپیمایی است که قصد پرواز دارد.

به عنوان مثال، اگر بلیط هواپیما تهران مشهد را خریده باشید، هواپیمای شما فقط با اجازه برج مراقبت تهران، امکان پرواز خواهد داشت. اما این، همه کار نیست. برج مراقبت پرواز از بخش های مختلفی تشکیل شده است و افرادی که در آن جا کار می نمایند، وظایف مختلفی برعهده دارند.

در ادامه کوشش می کنیم تا سایر بخش ها و وظایف برج مراقبت پرواز را معرفی نموده و اطلاعات بیشتری راجع به این برج حساس و اتفاقات هیجان انگیز داخل آن به شما ارائه کنیم.

داخل برج مراقبت چه اتفاقی می افتد؟

احتمالا تا الان عکس داخل برج مراقبت را دیده اید که تعداد زیادی کارشناس پرواز، دورتادور آن نشسته اند و زاویه دید 360درجه ای به تمام باندهای فرودگاه دارند. بعلاوه مقابل آن ها تعدادی زیبادی مانیتور و تجهیزات دیگر قرار رگفته است که در هر لحظه، با استفاده از آن ها شرایط و جهت هواپیما را رهگیری نموده و با خلبان ارتباط برقرار می نمایند.

در همین رابطه جالب است بدانید که در هر لحظه، بیش از 9هزار هواپیما در حال پرواز در آسمان هستند که گاهی در جهتهای موازی یا عکس یکدیگر حرکت می نمایند. این آمار نشان دهنده جایگاه و اهمیت بی نظیر، برج مراقبت پرواز و کارشناسانی است که در آن جا مشغول به کار هستند. آن ها وظیفه دارند که هواپیما را از زمان روشن شدن موتور ، تا زمان خاموش شدن در آشیانه، هدایت و رهگیری نمایند.

این کار نیازمند تمرکز بالایی است؛ چرا که باید بتوانید در لحظه، حرکت صدها هواپیما را کنترل نموده و فاصله ایمنی آن ها را از یکدیگر حفظ نمایند. گاهی ممکن است که یک هوایپما، به دلایل اورژانسی، مجبور به تغیرر جهت شود و اینجا دوباره برج مراقبت است که باید او را در جهت درست هدایت نموده و امنیت آن را تضمین کند.

اگر بخواهیم با نگاه جزئی تری به این موضوع نگاه کنیم، باید بگوییم که امنیت و سلامت یک پرواز، در مرحله اول به تبحر و تجربه خلبان آن برمی شود، اما اینجا، روی زمین و در فاصله چند پایی با هواپیما، این کارشناسان برج مراقبت از پرواز هستند که در بخش های مختلف، کوشش می نمایند امنیت پرواز را تأمین نمایند. از بخش های مختلف یک مرکز امنیت پرواز، می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

مرکز فرماندهی سیستم کنترل ترافیک هوایی (ATCSCC)؛ در این بخش کلیه ترافیک های هوایی کنترل شده و در مواقعی که شرایط پرواز دچار مشکلاتی مثل تغییر شرایط آب وهوایی، خراب بودن باند یا تراکم ترافیک شود، به کنترل ترافیک هوایی فرودگاه یاری می نمایند

مرکز کنترل ترافیک جهت پرواز (ARTCC)؛ در این بخش، ترافیک هوایی همان فرودگاه یا فرودگاه های اطراف را منترل می نمایند و سعی می نمایند تا هوایپما را در جهت درست و ایمنی هدایت نمایند تا در سلامت کامل به زمین بنشیند.

ترمینال کنترل تقرب راداری؛ در این بخش با استفاده از رادارهای نزدیک بُرد، ترافیک هوایی کنترل می شود. کارشناسان پرواز مشغول در مرکز کنترل تقرب، وظیفه دارند تا در طول جهت پرواز با خلبان در ارتباط بوده و مسشیر پروازی را کنترل نمایند. بعلاوه آن ها هستند که باید هماهنگی لازم برای فرود در باند فرودگاه را با خلبان، تنظیم نمایند.

برج مراقبت (ATCT)؛ این قسمت، معروف ترین بخش امنیت پرواز است که در ابتدای مقاله به آن اشاره کردیم و گفتیم که اجازه پرواز و فرود هر هواپیما در هر فرودگاهی باید به وسیله برج مراقبت صادر شود.

برای روشن تر شدن موضوع به مثال قبلی خودمان برگردیم و بگوییم زمانی که بلیط هواپیما مشهد تهران را خریده باشید و پروازتان با موفقیت اجرا شده باشد. برای فرود در فرودگاه مقصد نیز نیازمند اجازه برج مراقبت فرودگاه مهرآباد خواهید بود. و در صورتی که برج مراقبت مهرآباد اجازه فرود به هواپیمای شما ندهند، هماهنگی آن برعهده خلبان و برج مراقبت خواهد بود تا در نهایت هواپیما در سلامت کامل به زمین بنشیند.

ایستگاه خدمات پرواز (FSS)؛ کارشناسان بخش ایستگاه خدمات پرواز، وظیفه کنترل هواپیماها و جلوگیری از برخورد آن ها بایکدیگر را برعهده دارند و کوشش می نمایند تا با سرعت و نظم بخشیدن به حرکت هواپیماها و ارتباط مداوم با خلبان پرواز، امنیت مسافران را تأمین نمایند. بعلاوه وظیفه جمع آوری اطلاعات آب وهوایی و ارائه آن به خلبان ها نیز برعهده کارکنان این بخش از برج مراقبت است.

تمام بخش های معرفی شده در مدیریت و کنترل همه پروازها نقش دارند و هربخش، پس از اتمام مسئولیتس نسبت به یک هوایپما، ادامه کار را به بخش بعدی می سپارد.

ارتفاع برج مراقبت چقدر است؟

ارتفاع برج مراقبت در سراسر دنیا، عادد ثابتی نداشته و بسته به شرایط فرودگاه و اینکه در چه ارتفاعی,، کارشناسان میدان دید بهتری خواهند داشت، باید به صورت منحصربه فرد، طراحی شود.

با این حال، جالب است بدانید که بلندترین برج مراقبت دنیا در فرودگاه سووارنابومی تایلند قرار گرفته است و 132 متر ارتفاع دارد. بعد از آن نیز، برج مراقبت فرودگاه های کوالالامپور مالزی با 130 متر و فرودگاه هارتسفیلد جکسون آتلانتا با ارتفاع 121 متر، در جایگاه دوم و سوم قرار گرفته اند.

در میان فرودگاه های داخلی نیز، برج مراقبت فرودگاه همدان با 52 متر ارتفاع، بلندترین برج مراقبت ایران به شمار آمده که در مقایسه با ارتفاع برج مراقبت فرودگاه امام تهران، به عنوان شلوغ ترین و پرترافیک ترین برج مراقبت از پرواز کشور، در مقام نخست بلندترین برج مراقبت ایران قرار می گیرد.

کلام سرانجامی

در این مقاله، ابتدا به نقش و اهمیت برج مراقبت از پرواز، در امنیت یک هواپیما و مسافرانش پرداختیم و گفتیم که یکی از ارکان اصلی سلامت هر پرواز، برجی هشت ضلعی در نزدیکی باند فرودگاه است که وظیفه کنترل و هدایت هواپیماها را برعهده دارد.

بعد از آن، به سراغ فضای داخلی برج رفتیم و بخش های مختلف آن را معرفی کردیم تا بدانیم که کارشناسان پرواز در هر بخش از برج مراقبت چه وظایفی را برعهده دارند. و در سرانجام مقاله نیز، کوشش کردیم اطلاعات مختصری در رابطه با بلندترین و پرترافیک ترین برج مراقبت کشور خودمان ارائه کنیم.

منبع: همگردی

به "برج مراقبت پرواز ، راهنمایی پرندگان آهنی آسمان، از زمین" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "برج مراقبت پرواز ، راهنمایی پرندگان آهنی آسمان، از زمین"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید